Miskraam

De rouw om een miskraam is vooral het verdriet om de verstoring van een droom waaraan vroegtijdig een einde komt. Weg blije toekomstverwachting.

Van een miskraam spreken we als de zwangerschap misgaat voor 16 weken. 10-15 % van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, ook wel spontane abortus genoemd. 

95 % van de miskramen wordt veroorzaakt door een gestoorde celdeling, een chromosomale stoornis of een andere aangeboren afwijking van het vruchtje. In de andere 5 % van de gevallen is er sprake van andere oorzaken bijvoorbeeld een innestelingsstoornis, afwijkende vorm van de baarmoeder, hormonale stoornissen of een infectie. Zoek de aanleiding nooit bij jezelf.

Aanwijzingen voor een miskraam kunnen zijn bloedverlies en buikkrampen. Maar niet elk bloedverlies betekent dat je een miskraam krijgt! Na gemeenschap bijvoorbeeld, kan er ook wat bloedverlies optreden. De baarmoedermond bloedt wat gemakkelijker gedurende de zwangerschap.

Als je het niet vertrouwt, kun je ons altijd bellen. Als het nodig is, komen we langs of maken we een echo. Eventueel maken we een afspraak bij de gynaecoloog.

Adressen Spreekuur Locaties

Hoofdlocatie en postadres:
Van Echtenskanaal nz 161
7891 AJ Klazienaveen
(Welzijn- en Gezondheidscentrum
De Blokken)

Spil 87
7881 BV Emmer-Compascuum
(Medisch Centrum Compas)